Ta slut på energin



Le. Spring runt. Klättra i träd. Lek. Var ett barn. Känn tröttheten.

Storebror

Vad gör man om något alldeles underbart oväntat händer en? Någon kanske tycker att man är psykiskt sjuk om man berättar det. För de förstår inte själva, de förstår inte situationen, som kan ha varit så underbar. Man kan fundera på vem man ska berätta för, för man menar inte att skryta eller synas alls, man vill bara dela med sig. Man kan skriva ner det. Det händer alla. Det händer dig.

Allting som händer är inte speciellt. Men allting som händer är underbart. Det finns i varje sekund. Man måste bara lära sig att inse det. Om man inte inser det nu så kan man tycka att det "var bättre förr". Fast det som var bättre förr finns nu också.

Det fanns två brorsor och en lillasyster. Den yngre brodern sa till lillasystern:
-"Det är coolt att du finns."
-"Va, vad snackar du om?"
-"Ja, för annars skulle man tänka, 'undrar hur en lillasyster skulle vara till dom bröderna!', precis som du vet, dom där andra bröderna som inte har någon syster."
-"Haha, ja, okej."

Jag blev så glad av det där, för det var så oväntat, en oväntad tanke. Det är därför det är så bra att säga något uppmuntrande till någon, något som man verkligen menar. Att sprida glädje är något av det bästa som finns. För man blir så glad själv också, på riktigt.

Oh Ah Marmelad

Det är bra tralala. Att vara glad.
Det är bra tralala. Att kunna vila.
Det är bra tralala. Att ha vänner.
Det är bra tralala. Att vara glad.
Det är bra tralala. Att ha flera hem.
Det är bra tralala. Att kunna klanta sig.
Det är bra tralala. Att skratta.
Det är bra tralala. Att jag är kittlig.
Det är bra tralala. Att titta på stjärnor.
Det är bra tralala. Att njuta.
Det är bra tralala. Att man kan prata.
Det är bra tralala. Att allt är litet.
Det är bra tralala. Att ordet relativt finns.
Det är bra tralala. Att jag är trött.
Det är bra tralala. Att sova tidigt.
Det är bra tralala. God natt.

Oregano



Se upp för mörkret.
Le för ljuset.

Alla andra är också här.
Le.
För du är cool.
Fett ball.

Parallelparkering

Ibland så måste man ta steget ut. Steget mot något bättre, även om någon tar illa upp. I längden så är det bättre så. Det finns risker, det kan finnas konsekvenser, men man måste ta en risk, om något ska förbättras. Man måste våga, riskera, och lyckas. För i slutändan så kan man bli förlåten, för att man gjorde något bra.

Bilen rullar. Bilen får motorstopp. Det var mitt fel. Men jag tränar för att bli bättre, och jag är på bättringsvägen. Inte bara körmässigt. Att parallelparkera mellan ting kan vara svårt. Man kan råka slå till en bil lite. Men det går bra. Ett skratt och förlåt senare, då går allt bättre igen. Ibland betala ett pris.

Man måste lära sig att lita på någon annan.

Det känns bra. Jag är på bättringsvägen.

Ensam på egen hand

Det är skillnad på olika människor. Så är det. Är det fel att räkna med det? I sport kallas det taktik. Men i verkliga livet så anklagas man om man behandlar människor olika. 

Det är helt enkelt så att varje människa är rädd för att se olikheter mellan sig själv och andra. Om någon annan pekar ut dem åt dig, så känner du dig kränkt. I själva verket kan det vara något bra. I verkligheten kan personen ha menat det som en komplimang. Är det verkligen så underbart att se ut precis som alla andra, att vara ett ideal, att bete sig som varje annan människa du möter. Alla är olika, på ett eller annat sätt, kanske är det dags att acceptera det och ta vara på det. Lär dig att se skillnad mellan dig och andra, vad du är bra på, vad du inte är bra på, hur och vad du kan lyckas med.

Unga tjejer. Platt, blont hår, en hel sminkdosa i ansiktet. Alla ser likadana ut. Man kan tänka sig någon är anklagad för ett brott. Du är vittnet. Där står tio tjejer med nummer i handen, alla ser likadana ut. Du ska identifiera förbrytaren. Eller så är det helt enkelt du som står där, ser likadan ut som alla andra, och kan anklagas för något du inte gjort. Men du är precis likadan, vad gör det för skillnad vem som tar straffet? Vill du ta straffet?

Inte många vet vad de ska göra efter studenten. Vi har lärt sig att försöka vara som andra, att gå i andras fotspår. Göra som andra gjort. När så plötsligt världen står framför oss, finns det många alternativ. Vi måste ta tag i våra liv själva. Jag måste bestämma mig för hur mitt liv ska se ut. Då är det inte lika lätt längre. Då måste jag göra något själv, göra ett eget val, ta reda på varför just jag är speciell, vad jag är bra på. Det som jag förtryckt så länge finns praktiskt taget inte kvar.

Det är inte vi längre. Det är inte dem. Det är du. Och det är jag. Jag är speciell. Jag vill behandla varje person som en person. Varje människa som kallar sig själv för jag, är lika mycket jag.

Hörs du Finns du

-"Vad vill du göra?"
-"Jag vet inte, vad vill du göra?"
-"Jag vet inte."
Känner du igen dig? Jag har hört den alldeles för många gånger. Kan inte någon vara stark, vara lite bestämd och bry sig om något vettigt.

Jag drar iväg med något, bara för att något ska hända. Jag vill inte att allt ska stå still. Jag vill göra en förändring. Jag vill att något ska hända. Förlåt om jag gör något som gör att din vardag förändras lite grann. En detalj som egentligen inte betyder något. Tänk bara att någon annan blir gladare.

Jag är egoistisk, jag talar om vad jag vill. Ingen vill något annat. Världen är likgiltig. Om man vill något, så får man stå upp för det man tycker. Det har jag lärt mig, om man inte gör något, då händer inget. Det är så världen fungerar. En värld med lite små konflikter är bättre än en likgiltig värld. Där ingen bryr sig om något och bara hänger med strömmen. Är det ingen som vill göra något åt det?

Förlåt. Jag glömde att jag bor i Sverige. Likgiltighetens land, där ingen vill sticka ut, ingen vill bli sedd.

Men höj rösten, våga säga till, gör din åsikt hörd. Om det så bara är om vilken läsk du vill ha.

 


Full fart framåt

Jag sitter och väntar. Vägstrecken rusar förbi. Träd, träd, träd, träd. Hus. De två där framme sitter och pratar. De två bredvid mig ser på något på en mobil. Jag väntar. Mörkret börjar falla. Lamporna lyser på den väg vi ska ta
-”Om 300 meter sväng vänster”, säger den elektroniska rösten”
Gasen i botten. Motorn växlar. Mätaren går uppåt. Träden susar förbi fortare. En bil försvinner bakom oss. Mitt ansikte lyser upp. En lampa blinkar långt borta.
-”Den röda lampan”.
Löven på träden är gula. När vi åker tillbaka finns de kanske inte kvar. Det är höst. Sedan blir det vinter. Vi vet vilken årstid som kommer. Men vi vet inte mycket om vad den för med sig. Vi vet. Vi vet att det faller lite snö någon gång, kanske lite, kanske mycket. Vi vet att vi kommer resa norrut för att njuta mer av snön så småningom. Vi vet att det kommer vara kallt. Vi vet att det blir jul. Vi vet att det kommer skjutas en massa raketer på nyår. Men alla detaljer, alla människor runt omkring oss, allting som egentligen betyder något, det kan vi inte förutse. Vi kan inte veta om det kommer hända någon olycka, om vi kommer träffa någon för sista gången, vem vi kommer träffa för första gången. Vi vet inte vad hon tänker, hon som går där bredvid. Vi vet inte vad hon har för planer.

Det är varje människas eget val om hur hon ska bemöta ovissheten. Vi kan oroa oss för varje liten detalj, vara oroliga för att något ska hända med varje människa runt omkring oss. För att varje detalj som kommer utspela sig i våra liv kommer att vara något hemskt. För att sedan ta emot den glada överraskningen att livet inte är så hemskt.

Alternativt kan vi tro det bästa, lita på människor, lita på att allt kommer lösa sig och bli bra. Njuta av det vi har, njuta i fulla drag av allt runtomkring oss. Men förr eller senare, kommer något att hända, som får oss att inse, att allt är inte alltid frid och fröjd. Allt löser sig inte alltid till det bästa. Vi blir ledsna en stund, och kanske förändras våra tankesätt, eller så återgår vi till det positiva. För att sedan, när något inträffar igen, låta humöret sjunka en stund, för att ännu en gång arbeta oss uppåt.

Varenda händelse i våra liv, påverkar oss, vi lär oss att vara mer positiva, eller mer negativa. Vi förändras konstant. Varje evenemang lär oss att inse nya saker, att förändra våra tankesätt. Till det bättre eller till det sämre. Eller helt enkelt, till det mer realistiska. Vi kan försöka dela in oss som optimister, pessimister eller realister. Men ingen tillhör en av grupperna till hundra procent. Det finns alltid olika situationer, vi beter oss olika. Vi vet inte exakt hur vi kommer reagera. Vi vet inte förrän ögonblicket är här. Så njut av den överraskningen, överraskningen som finns i varje ögonblick. Lyckan kan finnas precis bakom hörnet.

Kör vidare. Du kan se de ovanliga och stora saker som åker förbi utanför rutan, sådant som du aldrig sett förut. Men glöm inte att uppskatta också det som är litet i livet, för det är också viktigt. Vägen och vägstrecken, varje liten sten i asfalten.


Sitter fast

Okej jag är tråkig.
Men egentligen så tycker jag inte det.



Hur kan man sitta framför en skärm, i timmar, och göra praktiskt taget samma sak hela tiden. Man spelar med kompisar, man snackar med varandra. Jag hade en tid när jag spelade själv, men jag tröttnade på det.

Det finns flera alternativ. Där man kan göra roliga saker. I verkliga livet. Där man kan springa runt utomhus och njuta. Där man använder sin kropp. Där man inte bara sitter still. Jag vill röra på mig. Jag vill upptäcka nya saker. Jag vill inte bara göra samma sak hela tiden. Jag vill inte göra samma sak om och om igen, utan att det händer något i mitt liv. Jag vill inte nörda.

Men gör det om du vill.

Under mattan

Ibland undrar jag. Var allt tar vägen. Vem vad är. Och hur tiden kom hit. Om du är jag.



Eller men det. Fast en kan ju inte göra allt. Lika bra att inte göra någonting. Värdelöst.

Citroner

Regn som rinner nerför kinderna. Regnet droppar ner på kroppen överallt, det omger en. Man lever i regnet, och man kan känna det med hela kroppen. Man kan sträcka ut armarna och le upp i regnet, hoppa upp och ner. Det känns mer som spikar på vägen upp. Det känns helt underbart.

När det är grått och tyst ute så kan tända några ljus, baka bröd, och bara njuta av att få vara inomhus. Eller njuta av kylan, som sipprar in genom kläderna, genom att gå ut en sväng.

Höstmörkret är så bra, för då kommer vi närmare varandra och kan skratta och ha kul tillsammans. Sitta och spela kort medans man äter något gott. Leka sura leken som inte har något med att vara sur överhuvudtaget. Nästan. Inte för mig i alla fall. Det är positivt, det är bara att hitta det som är bra, och leva ut i det.

Myror på himlen

En kall vind blåser mig rätt i ansiktet. Kläderna känns som om de nästan inte fanns, fastän jag packat på mig riktigt mycket. Stjärnorna lyser klart men långt borta. Frosten på gräset i dikeskanten glimmar till av månskenet. Det lösa gruset på vägen tycks visa former, de lever sitt eget liv. Vägen ringlar sig fram en sträcka, för att sedan försvinna in i den mörka skogen.

Kylan har sin egen värme. Jag drar armarna närmare kroppen, tar ett sakta djupt andetag genom näsan. Tankarna är friska, min hjärna fungerar klart härute. Problemen känns så lätta, lösningarna så enkla. Verkligheten är en saga, stjärnhimlen oändligt stor. Liggandes på åkern så inser jag att jag är liten.

Ändå kan jag göra en skillnad. En värld av möjligheter. Varje stjärna på stjärnhimlen ser liten ut. Men de finns så mycket mer av dem, så mycket som man inte ser.

Där ligger jag och drar djupa andetag, har klara tankar, och undrar vad jag visar och vad jag inte erkänner. För mig själv, och för andra.


Ett steg närmare

Tankarna går fram mycket saktare. Det känns som det är ett stort tjock filter mellan mig och världen. Mitt huvud känns uppblåst. Jag ser alla andra runt omkring mig, men undrar om de verkligen är där. Dimman ligger tjock omkring mig. Molnen ser ut att vara ett tak, där det inte finns något på andra sidan. Vi är instängda nu, ingen kommer komma ut.

Jag kan i varje fall le åt småstunder. Att se någon man inte sett på länge. Att få åka härifrån imorgon. Att se en annan plats. Att le åt småsaker, som man har saknat. Att få krama sin mamma. Att bara ligga i soffan och se på TV, att inte göra något vettigt med tiden.

Det är jag glad för. Tills dess ska jag sova. Eller åtminstone inte vara vaken.

Kraft


Jag kan                     
Jag vill.
Jag ska.

Vem som helst kan göra vad som helst. Jag ska klara av det. Men det kräver att jag lägger ner energi.

Jag kan.
Jag vill.
Jag ska.

Jag tänker inte ge upp.

Plums

Jag kan sitta med ögonen stängda.
Jag kan drömma mig bort.
Jag vill sitta med ögonen stängda.
Jag vill drömma mig bort.

Det är så skönt att vara någon annanstans ibland.
Det är så skönt att du är här med mig.
Jag kan prata med dig ansikte mot ansikte.
Jag kan inte sträcka ut min hand för att nudda dig.
Du är på andra sidan jordklotet.
Du är så alldeles långt borta.
Ändå är du här framför mig.
Ändå känns du så nära.
Eller så är det jag som är hos dig.
Eller så är ingen av oss där vi tror.

Du finns i verkligheten. Jag undrar om detta är verkligheten. För du är inte här. För jag är inte där.

Om jag ska leva i verkligheten. Är faktumet att jag pratar med dig fel. För jag är i verkligheten och du är inte här. Var har verkligheten tagit vägen, och hur kan verkligheten slippa undan utan att man märker det. Jag vill leva i verkligheten. Jag vill finnas till och göra riktiga saker. Jag måste bara veta. Jag måste bara lära mig. Jag måste bara kunna skilja på. Vad som är verklighet. Vad som är på riktigt.


Inte alla andra

Man kan ha underbart roligt med alla människor runt omkring en. Man vet aldrig vad som döljer sig inom en person, vem den egentligen är.

Det alla måste inse är att varje människa kan göra skillnad. Du kan göra skillnad. Du behöver bara bestämma dig för ett mål, du måste brinna för något. Vad vill du förändra? Du kan göra vad som helst. Tro inte att du inte är den typen, eller att det du vill göra är omöjligt. Om du försöker, fortsätter försöka, och inte ger upp. Då kan du klara det, du kan göra en skillnad.

Om du tycker att det är svårt, så kan du göra något lite mindre först. Lita på dig själv, ge dig själv förtroende. För du kan göra något bra. Du kan göra en skillnad, inte bara för dig själv, du kan påverka andra, du kan göra en skillnad i det stora.

Sitt inte bara där och tyck att allt är meningslöst. Gör något åt det, res ut i världen, se att det finns mer än bara dig och dina problem. Inse att du kan göra något åt saker. Inse först. Och snälla, gör något, gör skillnad, lita på dig själv.

Jag tycker att det är svårt, men jag ska definitivt försöka, och så småningom lyckas.

Ljud

Ingenting. Det är så nära.
Allting. Det finns precis bakom hörnet.

Olika saker går i rundgång i olika personers huvuden. Jag föredrar musik. Men man får inte alltid höra det man vill höra. Rundgång kan också vara fint, det finns en viss klang i det. Bara man lär sig att höra det.

Jag vill ha det tyst.
Tystnaden är för tyst.

Jag ska lära mig tycka om rundgången. Men jag undrar vilken ton det kommer vara.

En natt

Man vet inte vad som väntar en. I natt kan det hända saker. Livet leker. Det är roligt att ha kul.


Muhaha

Halvsvensk

Jag sätter mig på tunnelbanan. Kastar en blick åt den som sitter mitt emot mig. Våra ögon möts, båda ögonpar blickar snabbt bort. Blodet rinner bort från kinderna. Varje människa sitter och tittar ut genom fönstret. Det är för sjutton en tunnelbana! Det finns inget där, och tänk om någon tror att jag tittar på deras reflektion. Det andra alternativet är att titta ner i golvet. Visserligen så kan det vara lite intressant att titta på vad folk har för skor på sig. Men det skulle ju vara pinsamt om någon uppfattade att jag tittar på deras skor. De kan ju undra vad man tänker på. Och tänk så hemskt om de skulle anmärka på att jag tittar. Nej, jag tar upp mobilen och låtsas sms:a någon.

Sedan stannar tåget till vid en station. Dörrarna öppnas. Människorna står på ett långt led längs med sidorna utanför, för att alla som vill av tåget, lätt ska klara av det. Fem minuter senare vågar sig den första av personerna ta steget på tåget. Försiktigt, försiktigt, utan att stöta emot något. Om det är trångt, kurar man ihop sig, och låtsas som att man inte nuddar någon. Tåget drar iväg. Någon snubblar till. Ingen låtsas om det.  En passagerare sitter med musik i öronen. Hon sitter i sin egen värld, bortom tunnelbanan, och hör därför inte mobilen som ringer i sin handväska. Alla andra ger varsin blick mot väskan, ”det ringer!”, tänker de, men de säger ingenting. Ingen låtsas om någonting.

Stockholm är en enslig plats, där det är var man och kvinna för sig själv. I hela tunnelbanesystemet hörs endast gnisslandet från tågens bromsar. Annars är det knäpptyst. Ingen ger ifrån sig ett ljud. Det är kusligt. Man skulle kunna tro att man var ensam. Eller att det var fullt med tomma kroppar runtomkring en. De stirrar ut i intet, blankt ansikte, kostymer. Ingen min, inga känslor.

-”Är jag ensam här?”
-”Är jag ensam här?”
-”Är jag ensam här?”

Behöver det vara såhär? Jag vill inte vara ensam, jag vill leva, jag vill visa mina känslor, jag vill överdriva, jag vill skratta, jag vill gråta, jag vill knacka på deras skallar och se om de reagerar.

-"Lever du?"
-"Finns det någon därinne?"


Flingor


Första snön

Luften är vit. Pölarna växer, marken är fortfarande grön. Molnen är täta ända ner till trädtopparna.  Glädjen sprider sig ända ut i mina fingertoppar.

-"Snöar det?!"
-"mm..."

De andra ser inte så glada ut, men jag är glad. Det är första snön för i år! Kom igen, le! Prova, det kan förändra saker.

Smittorisk

Att göra något för andra.
Det är sann glädje.
Man kan arbeta, man kan spendera tid, man kan springa hit och dit, men det är ändå inte den känslan, som om man bara skulle gjort det för en själv. Glädjen att få ge det, känslan, man vet att någon blir glad. Senare.

Jag lever för att du ska le. Jag vill att du ska vara glad. Om jag vore den enda som var glad, skulle jag inte vara glad särskilt länge, för glädje är det mest smittsamma.

När man inte är på topp, när det känns som man är ensam i mörkret, eller man delar med sig av sina bekymmer, så behövs det något som gör en glad. Glädjen måste börja någonstans. Om alla är negativa så blir det svårt. Men ingenting är omöjligt.

Så gör någon glad, spendera tiden på andra, de som betyder något för dig. För då blir du också glad.

Jag är i varje fall glad, för jag har fixat hela dagen med förberedelser till Katjas överraskningsfödelsedagskväll. Hon blev glad, jag blev glad, det känns bra nu. Jag tycker mer om när andra fyller år. Då utsätts man inte för risken att födelsedagen inte blir "så bra som man hade tänkt sig". Man är helt enkelt med och jobbar för att någon annan ska få det bra.

Det känns bra, för om du är glad, så är jag glad.

En dag till

Var inte rädd för att vara någon du inte är.
Gör det du känner för.
Du är inte det du gör.
Du är den du är.
Som kan välja att göra olika saker.




Lev livet.

Morgonen

Tiden rinner iväg utan att vi märker det.  Någon tycker det är positivt. Någon tycker det är negativt.

Irritationen växer, men jag vet inte varför. Jag är trött. Det är mycket som händer runtomkring mig, runtomkring dig, runtomkring oss. Det är svårt att veta hur vi ska tolka allting.

Jag tycker om människor. Även om det inte alltid verkar som det. Bli inte ledsna om ni träffar någon som är ohövlig. Kanske är det för att det hänt något för den, eller den bara mött någon annan som är likadan.

Le och var glad, det är bäst. Le åt andra, så ler de tillbaka. Då blir man glad. Alla är inte glada, men alla kan vara glada.

Tids nog

Uppvärmning. 30 personer springer runt i gympasalen, vi leker följa john. Personen längst fram sätter ner händerna i golvet, rumpan upp i vädret och fortsätter springa.  Alla andra gör likadant. Synen är lite speciell. Det gör lite ont i armbågen, från skadan för två veckor sedan, men jag fortsätter ändå. Det är så otroligt kul att springa efter bollar, jag passar med Jakob. Men det gör ont i varje slag.

Jag känner mig gammal, värken i kroppen ska inte komma än.

Man ska njuta av det man har, man har så mycket som man inte ser, människor runt omkring en. Potentiella relationer, människor man inte känner. Möjligheterna är oändliga. Men man ska uppskatta de man har, de relationer jag redan har är bra, jag behöver inte vilja ha mer hela tiden. Det är bra att uppskatta de som finns runt omkring en, för de är så otroligt bra!

Stjärnorna glittrar i fönstret. Jag ligger i soffan, under en filt och ser på film. Det är så skönt att få slappna av ibland.

Det kan vara bra att ha ont ibland också, även om det känns tråkigt och jobbigt.


Avslappnad

Att känna värmen i kroppen. Huvudet börjar snurra, det sticker i skinnet.
Det kalla vattnet sköljer över hela kroppen. Jag sitter på bänken och låter vattnet rinna över ryggen. Världen gungar, tankarna kommer inte, livet är bara en känsla av varmt och kallt.
Sedan bär det in i värmen igen, som inte känns så varm längre eftersom kroppen har kylts ner några grader. Jag ligger på bänken, hör de två andra som sitter och pratar, men lyssnar inte, för tankarna är borta. Mina känslor dunkar från vägg till vägg inuti mig, men ingenting kommer ut, världen snurrar, kroppen slappnar av.

En avslutande dusch, sedan kryper jag in under täcket och ser upp i mörkret. Jag är ett steg längre bort ifrån världen, jag fick känna värme och kyla.

Tankarna har inte ord.


Se det

Ibland är inte livet som man tänkt sig.

Ibland är det så mycket bättre.


Foto: http://googooballs.blogspot.com/

Fokusera på det.


Fröken

Promenad i mörkret. Månen lyser stark. Omgivningen är stilla. Jag hör tystnaden, förutom ett flygplan uppe i skyn. Stegen fortsätter, orden rinner ut.

Jag och Katja putsar fönster, fläckarna finns kvar, vi fortsätter, fläckarna finns kvar, vi fortsätter, fläckarna finns kvar, vi ger upp. Jag och Katja stänker och manglar lakan. Jag sprayar lakan tills jag får en blåsa på fingret. Sen byter jag med Katja. Det är meningen att lakan blir platta och oskrynklade när man manglar dem, jag skyller på att jag aldrig har manglat förut.



3D

Jag är så glad att vara glad. Om man ser sig om så finns det så otroligt många glädjeämnen i ens liv.

Mikrofon, rött läppstift, högklackat och svarta skor. Sju tjejer sjöng en sång mer än sju gånger.

Ibland måste man höra någons åsikter utifrån. Någon som inte känner till problemet, någon som inte är blindad av dåtiden. Att prata med andra människor, höra folks åsikter. När man ser universum på en bild, från en synvinkel, så får man inte alls samma känsla som om man kan se det från flera håll, man upplever djupet, det blir en verkligare värld om pratar med andra människor. Därför ska jag försöka se världen från flera håll, för att uppleva verkligheten.

Vattendroppar

Vilken härlig dag.

Dramat hade en poäng.

Det är viktigt att vi visar kärlek till varandra. Vi säger att vi älskar varandra, utan villkor, vad den andra än gör. Vi uppmuntrar varandra när den andra gör något bra. Vi gör saker för den andra, för att i handlingar visa hur vi känner. Vi ger gåvor för att visa att även om vi inte är med varandra konstant så har jag tänkt på dig, här får du en present. Vi rör varandra för att visa att vi bryr oss, ger en kram för att stötta.

Årets sista dopp. En glad och galen Kristalina, styr förbi hemmet. Linus föreslår att vi badar. Det regnar, det är kallt ute, ett dopp i sjön, det låter som en galet bra idé. Sju personer skriker med till musiken. Bilens värme är på max. Fyra personer drar av sig kläderna, springer ut på bryggan, hoppar ner i sjön och hoppar lika fort upp för stegen igen.

Adrenalinet skjuter ut i kroppen, kroppen bultar, hjärnan är klar. Oktobers första dopp. Jag gillar det.


Från början till slut

Du väljer ditt liv.
Du väljer vem du är.



Ända ifrån början.
Ända ifrån nu.

Skratta med dem

Utan mig är jag ingenting.
Utan dig är jag ingenting.
Utan dem är jag ingenting.

Om man tänker sig att man skulle leva sitt liv helt ensam, man hade lärt sig alla överlevnadstekniker, undrar jag hur man skulle klara av att vara ensam. Jag undrar hur man skulle må psykiskt. Jag undrar vad man skulle göra med sin tid.

Jag vill inte veta. Jag vill förundras av alla människor runt omkring mig. Jag vill le för alla olikheter. Jag vill undra hur en annan persons liv ser ut. Jag vill veta varför du mår som du mår. Jag vill undra vad du tänker på. Jag vill se ditt ansikte. Jag vill se in i dina ögon. Jag vill säga något så du skrattar. Jag vill skratta åt ditt skratt. Jag vill fundera på hur många människor det finns.

Gemenskap är ett av de bästa ord som finns, utan det är jag ensam, ensam vill jag inte vara.

En annan synvinkel


Ett sinne

För att vara bäst i dagens samhälle så krävs det att man inte är frisk. Dagens geni har inte balanserade liv. Människan tar fram idrottare som oavbrutet ifrågasätts, tar reda på om de fuskat, det är inte mänskligt. Tidningarnas framsidor läser:
"Är hon man eller kvinna?"
Gränserna suddas ut allt mer och man går allt längre, bara för att man ska kunna vara bäst. Vi fortsätter sträva efter att vara bäst. Vi har så svårt för att lära oss att det är bättre att inte vara bäst. Det är bättre att vara sämre.

Nobelpristagare ägnar sina hela liv till sitt intresse, de driver sig själva till psykiska svårigheter.

Vi måste lära oss acceptans. Det är vårt problem, att acceptera, inte skylla på någon annan, inte döma, utan kunna lära oss av våra misstag. Vi behöver inte vara bäst, vi är som vi är, och ingen är som någon annan. Ändå fortsätter vi att jämföra oss med alla andra. Ingen är som någon annan, vi gör det vi tycker om, allt går inte precis som vi vill att det gör, men ändå går allt bra. Acceptera och njut av det du har, för det kunde ha varit bättre.

Jag vet inte allt, men någonting vet jag.

Jag är unik.
Du är unik.
Han är unik.
Hon är unik.

Därför gillar jag att titta på människor. Allas universum är olika.

Varm och kall

På vandringen till slottet känner jag kylan tränga sig in, det är kallare idag än igår.

Solen skiner, idag är den dag jag inte trodde fanns, det är precis rätt temperatur på trappen utanför mitt rum. Jag och Ermias sitter och snackar, om allt och ingenting. Knasiga småtjejer och gångna tider. Människor går förbi, men alla är de upptagna med annat. Man känner verkligen av hur alla lever i sina egna världar, hur alla är upptagna med sitt, inte ser möjligheterna i det runtomkring dem. Men jag gör likadant. Vi är alla blinda.

-"Vill du höra något kul?"

Kittel, kittel.

 

Man måste lära sig acceptera att man inte kan vara bäst på allt. Ändå är det svårt varje gång man inser att någon annan är bättre än en själv på något specifikt. Jag undrar varför det är så svårt, gång efter gång, varför man aldrig riktigt lär sig. Men fönstret blir renare.

Huvudvärken trycker på. Frossan kyler in i märgen. Filten är upp över hakan. Men det är något speciellt att få känna sig krasslig i några timmar, sedan efteråt, är verkligheten så mycket verkligare, så mycket mer njutbar. Filmen. Den var absolut riktigt superbra. Jag menar det.


RSS 2.0