Stress


Bild&Redigering: Jag
.
.
Ikväll är det stress. Det är packa. Det är skriva inköpslista till all mat till 40 pers. Det är spring upp. Det är spring ner. Det är skriv till pappa. Det är scanna foto. Det är beställa bilder. Det är fix i köket. Det är sms:ande. Det är tänkande. Det är kul.
.
Imorn ska jag åka iväg med min väska och träffa en vän. Vi ska tränga in oss i en överfull bil och åka bort en liten bit. Där ska jag stå i köket i ett par dagar med min vän. Vi ska laga massor med mat, men vi ska också basta, bada och umgås. Skratta gott och njuta av försommaren.
.
Vi får se hur länge jag blir borta. När jag kommer tillbaka. Om jag kommer tillbaka, eller om jag åker iväg vidare till andra platser.
.
Det jag vet är att det kommer att bli bra. Väskan är packad och morgondagens kläder ligger framme. Det ska bli en härlig helg.
.
.

Dagens sanna glädje

Sann glädje är...
.
...att se solen lysa efter en vecka med regn.
...att krama sin bästa vän efter en lång tid.
...att ta ett morgondopp i sjön.
.
.
Jag har kämpat. Jag har svettats. Jag har pinats. Jag har fortsatt att kämpa. Jag har skrivit. Jag har markerat. Jag har tänkt. Jag har googlat. Jag har läst. Jag har funderat. Jag har dragit mig i håret. Jag har skrikit. Men jag har inte gett upp.
.
Just idag är den äkta, sanna och största glädjen...
.
...att få kryssa för och markera SKICKAD på delar av tentan.
.
Även om jag har ett par delar, de svåraste frågorna kvar.
.
.
Sex delar, många frågor avklarat! BARA TVÅ delar, fyra SVÅRA frågor kvar. Check.

En liten myra

Inspiration kan få vara ett härligt ord.
.
Det är dags att lära sig något nytt. Något som man aldrig borde glömma, något som man aldrig borde glömt i första taget. Något viktigt. Varför kan man ens glömma det. Det är ologiskt.
.
Jag talar om att kunna förlåta sig själv. Att gå vidare, att lära sig av sina misstag och erkänna livet.
.
Vi, jag framförallt måste inse att vi inte är perfekta. Men att det är okej. Allting kommer ordna sig ändå. Livet är svårt, mina problem är stora, men varför ska jag då fortsätta släpa runt på detta tunga bagage?
.
Om man ser in i sin människa, så ser man ibland bara något litet, någon ynklig människa där inuti.
.
Men har du någonsin förlåtit en människa som verkligen bett om förlåtelse och sedan sett hur den människan har växt? Hur liksom självförtroendet bara exploderade och ett leende spred sig genom hela människan?
.
Om du är sådär liten och ynklig så måste du finna ett sätt att säga förlåt. Jag måste lära mig att jag är inte det där tomrummet mellan mig och själv och den jag borde vara. Som en liten myra inuti en påskhare av choklad.
.
Slå sönder din påskhare, visa vem du är på insidan och glöm inte att många andra fortfarande är kvar i sina påskharar. Människor är oftast inte så farliga som de ser ut, ofta så är det bara något att gömma sig bakom.
.
Men det viktigaste är att du inte tappar bort dig i dig själv. Våga erkänna att du gjort fel, men våga ta ett steg vidare, försöka igen eller försöka något annat. Vi är inte alla bäst på allt, men något är jag säker på att du kan hitta inom dig som du tycker om och är bra på.
Myror är starka, fast de är små.

Ord

Allt det där med tentor, arbeten, grådaskig och andra tunga ord kan vi slänga i papperskorgen.
.
Jag kanske skulle ta och vara lite glad. Använda ord som sprallig, färgglad, minutiös, flexibel och fartfylld. Då blir tillvaron genast mera härlig, med spräckel av färg och form.
.
Härliga dagar! Benen springer lätt fram över det gröna, nu längre gräset som sträcker sig mot solen. Ner i det härliga blå, uppfriskande vattnet. Nämen, en solstråle kröp fram och värmde min kropp! Tack härliga solstråle, jag tycker om dig!
.
Solstrålarna lurar fram dina fräknar och någon fnittrar ibland lövverket. Det finns få saker som är så aristokratiska som att använda de rätta orden. Det kan vara en utmaning till sig själv, att använda de fina orden i vårt språk. Utveckla vår glädje istället för de andra orden.
.
Färgglad, Mönstrad, underbar, fartfylld, det är ord som gör mig glad. Hoppas du också har några favoritord. Som gör dig glad.
.

En speciell dag

Det fanns en dag i evigheten som inte var som de andra dagarna. Den var alldeles annorlunda. Den här dagen innehöll något som de andra dagarna inte gjorde. Den hade något som gjorde den alldeles speciell.
.
Det som hände den dagen hade aldrig hänt förut. Hela dygnet. Vädret, humören, blickarna, orden, ja allt! Det var något alldeles särskilt med den här dagen.
.
Det speciella som hände var liksom något som var med och förändrade hela framtiden. Dagen efter, veckan efter, månaden efter. Det blev alldeles annorlunda på grund av det som hände den här dagen. Det där unika, som inte hade hänt förut.
.
Varje dag är en speciell dag. Vad har gjort din dag till det den var idag?

Freakishly cool

.
Bara för att vissa människor är HOTTIES.

Närmre

Jag tycker om att skaffa nya vänner och jag tror att allt för ofta har jag låtit mina trogna djupare vänner lida för det. Jag blir lätt exalterad och så glad att träffa människor som jag inte träffat på länge. Det är så härligt att träffa dem igen. Jag vill prata länge och väl med varenda en.

Men hur det blir det då för den trogne som inte tar för sig lika mycket? Som jag faktiskt har träffat några gånger på sistone. Varför låter jag inte henne ta den plats hon förtjänar?

Jag tycker om mina vänner. Jag är så tacksam för de vänner jag har. Det jag kommit fram till är att jag inte uppskattar dem tillräckligt. Du som är värd så mycket för mig har jag gång på gång låtit falla, lämnat ensam, för att hitta någon ny och spännande.

Foto: Linnéa

Men du har alltid funnits där. Jag vill inte lämna dig ensam, du förtjänar mycket mer. Förlåt för alla gånger jag lämnat dig ensam, förlåt för varje gång som jag övergett dig. Förlåt för varje gång som jag inte lyssnat på dig, på dina känslor, det som du har att säga, utan istället varit fullt upptagen av mig själv och mina nya kontakter. Jag har tvingat dig att lyssna på sådant som du kanske inte vill höra.

Jag vill säga förlåt. Jag vill förändra. Jag vill inte fortsätta att göra samma misstag. Du förtjänar det inte. Du har aldrig gjort något för att bli lämnad ensam. Du har stått kvar, fastän jag lämnat dig gång på gång. Förlåt. Förlåt också för de gånger som det kommer hända i framtiden. Jag vill det inte, jag försöker undvika det, men det kommer hända igen.

Förlåt för allt du behövt stå ut. Men jag tycker om dig, min trogne gamle vän. Jag vill göra det rätt. Du är så bra.

Jag blir besök

Foto: Linus
.
Jag ska till Linnéa imorn. YAY! :
.
Jag tycker om henne fastän hon bara har en underläpp.

Pasta

Matbilder är inte de roligaste bilder som finns, men ändå. Pastan var god!
.
.
Hemmagjord pasta med vitsås på eget recept samt hemmagjord rabarbersaft.
Mums! :)

Oturens dag

LE analyserad min dag och sa att det var min otursdag idag. Inte för att jag egentligen tror alls på sånt, men visst kan jag hålla med henne om att det hände lite småsaker som var lite extra speciella idag.
.
Vi höll på att förbereda maten till Pasta-kvällen i kyrkan på söndag. Jag skar lök när så plötsligt jag istället skar mig i fingret. Lök + sår = Inte så kul.
.
Efter ett par timmar så kände jag mig ganska klar med matlagningen. Därför gick jag upp i kyrksalen för att spela lite piano och sjunga. Jag har viljat prova sjunga solo i mikrofonerna lite, vänja sig själv lite liksom, så jag slog på tekniken och sjöng lite till pianospelet.
.
Senare kom Lotta upp. Jag pratade lite till henne genom mikrofonen. Bland annat höll händerna nära och viskade GRATTIS LOTTA, så det hördes högt i högtalarna.
.
Precis då kom LE uppspringandes. Hon sa att ju ljudet gick ut i alla högtalare i hela kyrkan. Inklusive den där därnere där massa gamla människor sitter och har möte. Samt att det hördes högt i korridoren.
.
Sällan skäms jag. Men uj vad jag skämdes då. De hade säkert hört mig sjunga, där jag satt för mig själv (trodde jag). Så hade de alla hört det och sen till på köpet när jag viskade högt till Lotta och sa konstiga saker. Sällan skäms jag. Men då skämdes jag så väldigt.
.
Det hände lite andra småsaker också, inget märkvärdigt i och för sig. Men ändå. En spännande dag.
.
Å andra sidan har det varit spöregn. Spöregn är underbart. Det kan inte ha varit min otursdag.

Dagens hemlighet

Jag mår alltid bättre när jag har lagat lite mat. Rör ihop några ingredienser, lite salt, lite peppar, så får jag ett bättre humör.
Min egen utmaning till mig själv är att göra allting från grunden. Inte att man ska göra allting som man någonsin äter ifrån grunden, men att man ska veta hur man gör det. Hur man gör vår mat som vi äter idag.
Jag berättade idag för LE att jag hade en hemlighet. Anledningen till att jag träffade henne halv tre istället för två.
Hon fick dock inte veta vad hemligheten var. Bara att det fanns en. Men nu ska ni få veta vad det är.
Vi äter väldigt mycket av detta i Sverige, men det låter och verkar så oerhört svårt att göra. Det är sällan någon som gör det, åtminstone så har jag så gott som aldrig hört talas om någon som försökt sig på det.
Vi har den i många former, för den snåla studenten eller på den finaste restaurangen. Du hittar den så gott som överallt.
Ja, jag tänker på Pasta. Jag har provat att göra egen pasta. Det var inte alls så krångligt som jag tänkt mig.
Jag mår alltid bättre efter att ha lagat lite mat. Att röra ihop några ingredienser, ta lite salt, lite peppar, så får jag ett bättre humör.
.
Min egen utmaning till mig själv är att göra allting från grunden. Inte att man ska göra allting som man någonsin äter ifrån grunden, men att man ska veta hur man gör det. Hur man gör vår mat som vi äter idag.
.
Jag berättade idag för LE att jag hade en hemlighet. Anledningen till att jag träffade henne halv tre istället för två.
.
Hon fick dock inte veta vad hemligheten var. Bara att det fanns en. Men nu ska ni få veta vad det är.
.
Vi äter väldigt mycket av detta i Sverige, men det låter och verkar så oerhört svårt att göra. Det är sällan någon som gör det, åtminstone så har jag så gott som aldrig hört talas om någon som försökt sig på det.
.
Vi har den i många former, för den snåla studenten eller på den finaste restaurangen. Du hittar den så gott som överallt.
.
Ja, jag tänker på Pasta. Jag har provat att göra egen pasta. Det var inte alls så krångligt som jag tänkt mig.
.
.
.
Här ser man där jag bakat ut en fjärdedel av pastadegen och skurit i bitar. De andra klumparna står där bredvid. Om man letar efter en riktig workout så kan man göra pastadeg. Den ska knådas och slås och jag har nog aldrig varit med om en så hård deg förut.
.
.
.
Här syns färdig pasta, torkad och klar. Den är inte riktigt så hård som pasta man köper, men jag hoppas att det ska fungera ändå. Imorgon blir det ett test så ska vi se om den är ätlig eller ej!

Inte som jag vill

När man så gärna vill något. Så borde det ju bara lösa sig. Det tycker jag. Det borde bara fungera.
.
Foto: Olivia. Redigering: Jag
.
Men det allt löser sig inte. Man försöker, men det fungerar inte. Man får försöka gå vidare ändå.

George

När jag körde hem igår med mamma från Stockholm så hände något ovanligt.
Jag körde, mamma satt bredvid. Vi småpratade lite och njöt av solnedgången på den rosa himlen. Omgivningen var alldeles grön, förutom någon åker här och var som inte fått tillräckligt med vatten.
.
Vid den sista staden innan man kör ut till oss så stannade vi för att tanka. Jag vickade lite på rumpan. Man får ju inte röra alls på svanken när man kör så då passade jag på. Sedan körde vi vidare ut i skogen för att komma hem till oss.
.
Med bara en sisådär två mil kvar så satt vi och skrattade. Mamma fixade med något i knät när jag plötsligt blev medveten om min reaktionsförmåga. Innan jag ens uppfattat vad det var så tvärbromsade jag. Där framför bilen var det en älg, bara strosandes rätt över vägen.
.
Plötsligt stod vi där. Bilen var still och älgen hade sprungit bort i skogen. Hjärtat bultade lite extra snabbt inuti bröstkorgen. Men det hade gått bra. Om det var älgen George, mammas kompis, det vet jag inte.
.
Men jag är nu medveten om min reaktionsförmåga. Att man hinner tvärbromsa innan man förstår att det är en älg. Och sedan när allting annat rusar förbi i huvudet så tänker man att älgar är farliga och trycker om möjligt ännu hårdare på bromsen.
.
Men bilen stod still i varje fall, och George blev inte skadad.

Stockholm

Jag ska till Stockholm med mamma i helgen. Vi ska sova på hotell. Bara min mamma och jag. Det kommer bli trevligt tror jag. På lördagen blir det frukostbuffé i full rulle. Det ser jag fram emot.
.
.
Foto & Redigering: Linus Sormunen
.
.
En mamma, en dotter och en stockholm. Mm. :)

Skattjakt

Sommaren är här. Vädret är underbart. Ändå har jag varit mestadels inne idag.
.
I ena hörnet av vårt hus. Längst ner och längst bort till höger, där finns det en spännande plats. Det lilla, om man får kalla det rummet, är fyllt från golv till tak. Nyligen så städade mamma ur där, så nu finns det en gång in i rummet. Man kan alltså gå in och kika på resten av sakerna som finns kvar.
.
Detta lilla rum är i själva verket en garderob. Fylld med gamla, nyare, mammas och några av mina gamla kläder.
.
Jag höll på att lägga undan vintergrejerna som är på hyllan i hallen. På övervåningen. Så var det några gamla vinterjackor och dylikt som skulle ner i garderobsrummet där nere. Intetvetande så gick jag ner för trappen med högen av jackor på armen.
.
Där, framför mig såg jag att det nu gick att gå in i rummet. Så jag hängde först upp jackorna, och sedan såg jag mig omkring. Jag letade lite, provade lite och skrattade lite åt en del av kläderna.
.
Men jag fann mig också några godbitar. En jeansklänning, en bikini och en långklänning. Jeansklänningen har jag på mig just nu, det andra ska jag först fråga mamma om jag får låna. Det här är så mycket bättre än att shoppa! Hitta gratis kläder nere i källaren som faktiskt är riktigt snygga. Alldeles underbart. Man blir så glad.
.
Fast nu är det kanske dags att gå ut och njuta av det fina vädret. I "min" "nya" jeansklänning!

De kom hem igen

De där trevliga små killingarna är hemma från England. Det tycker vi är bra.
.
Nej, vänta nu. Har jag hunnit bli schizofren på så kort tid.
.
De där trevliga små killingarna är hemma från England. Det tycker JAG är bra.
.
De här filurerna. De är bra. Punkt. Med stor bokstav.
.
Såja, nu är vi nöjda med inlägget! :)

Släkt och släkt

Det är riktigt smart att inte ha en mamma och en pappa som inte är släkt. Helt enkelt av den anledningen att då har jag en sida som inte är släkt med ena föräldern och en annan sida som inte är släkt med den andra föräldern.

Nu fick jag det att låta lite krångligt men det är egentligen helt lätt. Min mamma är inte en Smårs i blodet. Vilket betyder att hon inte är stark som en Smårs. Det betyder också att hon inte är glömsk som en Smårs. Det senare då betydande i denna situationen.

Hon är därför inte glömsk som jag. Vilket är riktigt bra. Speciellt bra denna kvällen.
Efter att denna dagen fram till kl 16 bestod av att leka och vara barnvakt till min lillkusin, 3 år, så tog jag ledigt resten av dagen. Satt vid datorn, tittade lite på tv, spelade lite spel. Lite sånt allmänt som man kan göra för att låta tiden passera och bara inte göra något särskilt
.
Kl 21 tänkte mamma gå och lägga sig. Visserligen brukar hon lägga sig tidigt, men just ikväll har hon tagit allergimedicin mot humlestick så då kände hon sig extra trött. Där jag satt i soffan kom hon bakifrån, klappade mig på kinderna med lite kalla händer och sa med förvånad röst: "You forgot, uhoh, you forgot!".
Jag blev ganska förbryllad och undrade vad jag nu hade glömt. Vad kunde det vara som var så viktigt som jag skulle gjort denna kvällen? Som också min mor glömt att påminna mig om tidigare på dagen. Om det nu var så viktigt så skulle hon väl i normala fall ändå ha påmint mig lite tidigare?.
.
Så avslöjade hon sanningen. Att jag ju inte badat i sjön idag. Alldeles förskräckt vände jag mig om och insåg sanningen. Mitt löfte om att bada varje dag fram till sommaren, (som jag gav mig själv för två veckor sedan), hade nästan gått i kras.
.
Tur är det att man har en mor som inte är så glömsk som andra sidan släkten. Tur att man har en mor som ibland inte tror att man är så galen så man skulle gå ut kl 21 på kvällen, fem plusgrader, för att ta ett dopp i sjön.
Hon gick och la sig och jag sprang ner för att doppa mig i sjön. Alldeles underbart, självfallet. Glad och frisk sprang jag upp ur sjön och promenerade kvickt hem.
.
Det fick bli ett härligt kvällsdopp denna dagen. Härligt, härligt.

RSS 2.0