En galen man

En galen man gick gatan fram. Han rörde sig annorlunda och hade sunkiga kläder, några slingor hår, inte tvättat på länge, kilade ut under mösskanten.

Men var det därför han var annorlunda? Varför var han egentligen galen? Vem hade satt den stämpeln på honom?

Berättelsen började i mannens barndom. Precis som berättelsen börjar för oss alla, han föddes och han växte upp. Det är de där detaljerna som är olika hos varje person. Varje människa består av olika detaljer. Minnen och glömska. Oss alla har det hänt något innan dess. Dina detaljer är annorlunda än mina detaljer, kanske väldigt annorlunda, kanske bara lite annorlunda.

Vi är inte samma person. Din spegelbild är inte ens ditt verkliga jag. I en spegel ser du smal ut, i en annan ser du tjock ut och i en tredje alldeles upp och ner.

Du ser skillnad på dig och mannen. Han har smutsiga kläder, du tog rena kläder imorse. Han borstade inte tänderna imorse, men det gjorde sannerligen du. Tänk om någon skulle känna din morgonandedräkt?

Om jag sedan skulle berätta för dig att denna man var bror till chefen av (***) och att de växte upp tillsammans, skulle du tro mig? Om jag berättade för dig att de växte upp, sida vid sida. Att de i början hade så gott som samma detaljer i sitt liv, men hamnade så olika.

Du undrar hur det kunde hända. Vad var det för viktiga detaljer som skiljde dem åt.

Sanningen är den att den här mannen kunde lika gärna vara du. Du ser olikheterna mellan er, men egentligen är ni ganska lika. Det är bara några detaljer som skiljer, men du fokuserar på det negativa hos honom, för att du inte vågar se längre. Sanningen är den att han har vågat stå upp för den han är, för det han vill, men det vågar inte du.

Du följer med strömmen och ser precis likadan ut som varje annan fisk i stan.

Kanske är det dags att du lär känna den okända mannen och ser vad ni har för likheter. Lär dig lite av honom, lite klokhet, lite vishet, lite skillnader.

Det är inte alltid du som är bättre, lär dig av det andra vet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0